'Pilarinha': "Si el Camp Nou s'omple, aquest Barça mereix tenir una continuïtat a l'estadi"

GENERAL
Per Redacció el 30/03/2022
Fotògraf: Cedida Pilarinha
L'exjugadora del FC Barcelona va haver de prioritzar els estudis al futbol, quan el club no apostava encara per les noies
Pilar Puig Soto (Navarcles, 1987), coneguda futbolísticament amb el sobrenom de 'Pilarinha', viurà el partit d'aquesta tarda entre el FC Barcelona i el Real Madrid al Camp Nou amb moltíssima emoció i sentiment. L'enfrontament del primer conjunt blaugrana femení serà molt més que 90 minuts d'un duel de 'Champions'. És una nova oportunitat per visibilitzar encara amb més força el futbol femení.

'Pilarinha', ens confessa, ha tingut el privilegi de poder disputar un partit al Camp Nou i quan va arribar al FC Barcelona - fa pràcticament 20 anys - va haver de prioritzar els estudis al futbol. L'aposta dels clubs pel futbol femení i la visibilitat que tenia l'any 2004 no té res a veure amb l'impacte i la transcendència que té avui dia. La davantera del Bages reflexiona sobre aquesta evolució i la rellevància que té l'actual primer equip femení al futbol base.

30 de març de 2022. FC Barcelona – Real Madrid. Partidàs de 'Champions' al Camp Nou. Qui ens hagués dit fa 20 anys que viuríem aquest enfrontament de quarts de final de Lliga de Campions en aquest escenari.
Quan ho vaig llegir, vaig pensar: he tingut el petit privilegi de jugar al Camp Nou amb l'Agrupació Barça Jugadors. Quan ho vaig fer, amb el camp buit, va ser increïblement gran...va ser...no ho puc descriure. Si aquestes noies han de jugar un partit de 'Champions', amb el camp ple, al Camp Nou...el que viuran aquestes noies és molt especial, enormement especial. Crec que ho han d'aprofitar. És molt positiu que el Barça hagi fet aquest pas.

Hi anirà?
I tant! Estaré a prop de les jugadores, pràcticament a peu de gespa.És una nova oportunitat per visibilitzar encara amb més força el futbol femení?
Absolutament! Penso que és molt important que aquestes fites s'assoleixin, però esglaonadament. Si demà és un partit que s'omple el Camp Nou i la gent gaudeix, aquests partits de 'Champions' s'han de tornar a fer al Camp Nou. Que els partits de Llliga, per exemple, es disputin al Johan i els de 'Champions' al Camp Nou. Si les noies ofereixen espectacle, el ritme s'ha de mantenir i que la gent respongui. El creixement del futbol femení és rellevant, però s'ha d'anar agafat de la mà d'allò que la gent demana. Si això s'ha fet al Camp Nou, el camp s'omple i aquestes noies no tornen a jugar a l'estadi fins aquí un any, aquest Barça no tindrà l'evolució que mereix aquest futbol femení. S'ha de mantenir una continuïtat.

Què recorda de la seva etapa al FC Barcelona?
La temporada 2005 – 2006 em vaig incorporar al FC Barcelona B, però vaig arribar a fer entrenaments amb el primer equip i la pretemporada. L'entrenadora d'aquell any, Natalia Astrain, ja em va dir que comptava amb mi. Malauradament, jo estudiava de tardes i no ho podia compaginar.

No vivia a Barcelona?
Jo visc a Navarcles i havia de baixar a Barcelona. En aquelles temporades, el club no pagava ni la benzina. Si jo hagués viscut l'etapa de jugadora ara, no haguera prioritzat els estudis al futbol. Ja estudiaré quan el futbol acabi. Tinc aquesta espina clavada i vaig viure aquella etapa fosca de fa pràcticament 20 anys.


Encara és molt d'hora per fer balanç del creixement del futbol femení i impacte generacional?
Molt a poc a poc, però el futbol femení està creixent i anirà a més. Jo he viscut unes etapes al futbol femení que ara serien molt diferents. No només pel que fa a quantitat sinó també en qualitat. A Catalunya tenim molt talent.

Va arribar a viure cap organització o esdeveniment exclusivament de futbol femení durant la teva etapa com a jugadora?
Tot va lligat una mica al context de cada època o cicle. Ara per què hi ha molts més esdeveniments i festes? Perquè hi ha moltes més nenes que practiquen futbol i molts més equips de futbol femení. La situació del Barça ajuda i tot va lligat. Ara és molt més fàcil organitzar un esdeveniment de futbol femení. A mi qui m'organitzava un esdeveniment? La Federació? Tant de bo ho hagués fet! Perquè la gent que ha d'apostar són institucions grans, com la Federació. Si no hi ha ningú amb aquesta capacitat de fer-ho, doncs estem en aquesta situació.

Ara és un bon moment del futbol femení i que no s'ha de desaprofitar aquest 'boom'?
És una idea molt bona no desaprofitar el cicle daurant que estem vivint amb el FC Barcelona. Les jugadores del Barça són estrelles i tenen un reconeixement professional. Tothom vol gaudir del seu màxim nivell i crec que hauria d'haver-hi un conveni entre la Federació i el FC Barcelona per promocionar aquests esdeveniments i promoció. Jo soc de Navarcles i aquí és difícil que alguns clubs puguin tenir equips femenins. Els clubs demanen que jugadores de primer nivell els visitin per promocionar el futbol femení. Quan tu no pots arribar al teu ídol es perd valor. Si les jugadores s'apropen a la gent, això és molt bo per al futbol femení. El Barça ara és un mirall.


Li crida l'atenció que a Catalunya només tinguem el Barça a Primera Divisió?
Sí...una de les problemàtiques que tenim al futbol femení és el creixement des de la base. A Catalunya hi ha equips que absorbeixen totes les nenes. Si tu tens tres clubs al Bages, per exemple, que absorbeixen totes les nenes doncs això és un problema. Amb aquesta situació, s'impedeix que tots els clubs puguin tenir equips femenins i que les nenes puguin tenir més nivell.

Hauria de tenir una estructura més pròpia el futbol femení a Catalunya?
Fa uns anys, recordo que hi havia una responsable que es deia Teresa. Ara mateix diria que no existeix aquesta figura. Ho desconec, però juraria que les competicions femenines no tenen la seva representant. Aquest càrrec hauria de potenciar-se perquè el futbol femení es troba en un punt molt àlgid i mereix una representació a tot Catalunya i si pot ser una persona que tingui una trajectòria al futbol femení molt millor.
TORNA
Et pot interessar
'Pilarinha': "Si el Camp Nou s'omple, aquest Barça mereix tenir una continuïtat a l'estadi"
Twitter
Facebook
UNEIX-TE AL CLUB