Quins i com? Els ascensos i descensos de la temporada 2022 - 2023

PRIMERA CATALANA
Per Manel Expósito el 14/09/2022
Quins i com? Els ascensos i descensos de la temporada 2022 - 2023
Fotògraf: Raúl Sanz
La temporada al futbol regional català comença aquest cap de setmana, el darrer any amb subgrups a Segona Catalana
"Perdoneu, quants equips pugen aquest any de Segona Catalana? I de Tercera?". Desenes i desenes de missatges com aquest s'han repetit durant tot l'estiu al correu electrònic i xarxes socials de GolCat. En només 5 minuts de lectura d'aquest article, tots els jugadors, entrenadors i seguidors de l'equip del seu barri o poble tindran a resposta a totes les incògnites del seu Pla de Competició 2022 - 2023.

Dos anys després de la pandèmia, el futbol català continua arrossegant les seves conseqüències esportives al seu sistema de competició. Aquesta era una refexió que volíem recordar abans d'agafar el bisturí i començar a disseccionar les categories. 

Primera Catalana 


La conformen 48 equips, dividits en tres grups de 16 equips. Els campions de cada grup assoleixen l'ascens a Tercera RFEF. Ascendiran a la Superlliga Catalana (nova categoria) els classificats en les posicions 2a a 5a de cada grup de Primera Catalana, i el guanyador de l’eliminatòria d’ascens que disputaran els dos sisens classificats amb millor coeficient (total 13 equips). 

En el cas de l’existència de descensos no compensats de categories superiors, el nombre d’ascensos es reduiran en la mateixa proporció, és a dir, el guanyador de la fase d'ascens no té garantida la seva plaça a Superlliga fins que finalitzi el play-off d'ascens de Tercera RFEF. 

Els equips classificats en la posició 16a, i els dos pitjors classificats en la posició 15a del conjunt de grups descendiran de Primera a Segona Catalana.


Segona Catalana


Primera fase 
5 dels 6 grups de Segona Catalana estaran dividits en 12 subgrups d'11 equips cada lliga (Tarragona i Terres de l'Ebre tindrà 2 subgrups de 10 equips). Els tres primers classificats després de finalitzar la primera fase als subgrups de les províncies de Barcelona, Girona i Lleida disputaran la fase d'ascens (salvació assegurada a Segona Catalana). En el cas de Tarragona i Terres de l'Ebre, els quatre primers classificats seran els equips que disputin la fase d'ascens.

Segona fase
S'arrosseguen tots els punts, gols a favor i gols en contra aconseguits en la primera fase. És la gran diferència amb la temporada anterior.  

Ascendiran a Primera Catalana el primer, segon i tercer classificats de cada subgrup d’ascens, i el tres millors quarts classificats del conjunt de subgrups (total 21 equips). 

Descendiran a Tercera Catalana els classificats en 4a posició en el cas dels subgrups de permanència de 4 equips, els classificats en la 4a i 5a posició en el cas dels subgrups de permanència de 5 equips, i els classificats en les posicions 4a, 5a i 6a en el cas dels subgrups de permanència de 6 equips (total 24 equips).

Per a la temporada 2023/2024 la Segona Catalana estarà formada per 6 grups de 18 equips, tindrà caràcter interterritorial i es recuperarà el format de la temporada 2019 - 2020 (puja el campió i hi haurà play-off).Tercera Catalana


Barcelona 
Ascendiran a Segona Catalana els campions de cada grup. Descendiran a Quarta Catalana els classificats en les posicions 15a a 18a de cada grup (total 40 equips). Per a la temporada 2023/2024 la Tercera Catalana de Barcelona estarà formada per 10 grups de 16 equips.

Girona 
Ascendiran a Segona Catalana els campions de cada grup. Descendiran a Quarta Catalana els classificats en els llocs 15è a 18è de cada grup (total 12 equips). Per a la temporada 2023/2024 la Tercera Catalana de Girona estarà formada per 3 grups de 16 equips.  

Lleida 
Ascendiran a la Segona Catalana els campions de cada grup. Descendiran a Quarta Catalana els classificats del 15è al 17è classificat de cada grup (total 6 equips). Per a la temporada 2023/2024 la Tercera Catalana de Lleida estarà formada per 2 grups de 16 equips.  

Tarragona 
Ascendiran a la Segona Catalana els campions de cada grup. Descendiran a Quarta Catalana els classificats del 15è al 17è (grup de 17) i del 15è al 18è classificat (grup de 18), (total 7 equips). Per a la temporada 2023/2024 la Tercera Catalana de Tarragona estarà formada per 2 grups de 16 equips.  

Terres de l'Ebre
Ascendiran a la Segona Catalana el campió de grup. Descendiran a Quarta Catalana els classificats del 15è al 16è (total 2 equips). Per a la temporada 2023/2024 la Tercera Catalana de les Terres de l'Ebre estarà formada per 1 grup de 16 equips.


Quarta Catalana

Ascendirà a Tercera Catalana el campió de cada grup. 

D'altra banda, aquesta propera temporada no hi haurà promocions d'ascensos, més enllà del play-off d'ascens a Superlliga entre els sisens classificats i es tornarà a gaudir d'aquest format a partir de la temporada 2023 - 2024.

Recordem, que el futbol català sumarà una nova categoria la propera temporada i aquests seran els nous nivells: 

Tercera RFEF (5a categoria nacional)

Superlliga Catalana (6a categoria)

Primera Catalana  (7a categoria)

Segona Catalana  (8a categoria)

Tercera Catalana  (9a categoria)

Quarta Catalana  (10a categoria)
TORNA
Et pot interessar
Quins i com? Els ascensos i descensos de la temporada 2022 - 2023
Twitter
Facebook
UNEIX-TE AL CLUB