El Rialp revifa el futbol amateur al Pallars Sobirà

QUARTA CATALANA
Per Manel Expósito el 28/10/2021
El Rialp revifa el futbol amateur al Pallars Sobirà
Fotògraf: FC Rialp
El club decideix tornar a inscriure el seu equip després d'un any sense activitat i és l'únic conjunt de la comarca
Viure al Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça o la Vall d'Aran i voler veure un partit de futbol amateur en directe no és un entreteniment gens fàcil de gaudir. De fet, tot es resumeix en una única opció possible: el FC Rialp. El conjunt pallarès és l'única entitat de futbol territorial que, des de fa més d'una dècada, existeix (i resisteix) entre aquests tres territoris del Pirineu català. Abans de la pandèmia també hi jugava el AF Les, de la Vall d'Aran, però des de dues temporades no hi competeix. Tot i això, s'ha de matisar, que també s'hi juga futbol amateur a la població aranesa de Bossòst, però per motius evidents de localització juguen al futbol regional de França. 

El Rialp és l'ambaixador d'aquest municipi de 644 habitants del Pallars Sobirà però la Junta Directiva no el va inscriure el curs anterior. Amb la pandèmia colpejant directament la competició, el club va decidir fer un any sabàtic i tornar a començar de zero a partir d'aquesta temporada. S'havien de tornar a buscar jugadors i construir el projecte des de la banqueta. Tot un savi del futbol del Pirineu com Cristóbal Marchal va ser l'entrenador escollit per liderar el nou Rialp. 

Més de 30 anys d'experiència a les banquetes i un coneixement molt ampli del futbol territorial ho diu tot. “Des de fa molts anys visc al Pirineu català i he entrenat al futbol base del Rialp, la Pobla de Segur i l'Escola de Tremp. També hi tinc força coneixement del futbol de l'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça”, ens presenta Marchal. 


Pràcticament 25 anys d'experiència a les banquetes de la comarca del Pallars Sobirà és el background que atresora el tècnic groc-i-negre per conèixer prou bé tots els racons del territori. “El club va decidir no inscriure l'equip l'any passat i fa uns mesos va contactar amb mi per tornar a entrenar el primer equip. No hi havia jugadors i vaig haver de confeccionar la plantilla de zero, absolutament a la meva mida i això m'agradava”, ens trallada el tècnic vallesà. 

La densitat de població a Rialp i a la comarca del Pallars Sobirà és el gran hàndicap per poder confeccionar una plantilla. “Evidentment a la comarca som els que som i no podem cercar nous jugadors. Costa molt trobar entrenadors i jugadors. Per motius d'estudis, els nois marxen quan comencen la universitat i n'hi ha algun que torna quan ja té 25 o 26 anys. És complicat”. 


Tot i això, s'ha pogut tornar a confeccionar l'equip i l'actual plantilla té una mitjana de 21 anys. “Dos jugadors són de la comarca però estudien a Mollerussa i un altre fa el mateix a Lleida. Durant la setmana entrenen allà i divendres, quan tornen a casa, ja s'incorporen al segon dia d'entrenament i disputen la jornada del cap de setmana”. Els jugadors que no són del poble i viuen més lluny provenen de Llavorsí, Tornafort o Esterri d'Àneu, a 33 quilòmetres per carretera. 

D'altra banda, les despeses de mutualitat, fitxes i d'altres pagaments federatius els assumeix el propi club durant la temporada. “La Junta Directiva té alguns detalls durant la temporada com algun sopar que puguem fer”. Pràcticament la meitat del grup són estudiants i la resta treballa al sector del turisme i l'hostaleria. 


Més enllà de la dificultat que comporta sumar jugadors, l'altre odissea que té l'equip són els desplaçaments. “Durant la temporada som un dels equips de Quarta Catalana que més quilómetres fem. Viatgem per tota la província”. Gimenells i el Pla de la Font, a la comarca del Segrià, és el desplaçament més llarg de la temporada. Ni més ni menys que 250km entre anada i tornada i unes 3 hores de viatge per disputar un partit en la darrera categoria del futbol català. 

Sabies que...


Actualment, el FC Rialp és l'únic equip amateur de l'Alta Ribagorça, Vall d'Aran i Pallars Sobirà inscrit a la Federació Catalana de Futbol. A continuació, recordem les darreres temporades dels clubs que van existir al passat i tenien un conjunt amateur inscrit en les antigues Segona i Tercera Territoria catalana

AF Les no competeix des de la temporada 2019 - 2020

CF Vielha va desaparèixer la temporada 2012 – 2013

CF Esterri d'Aneu va desaparèixer la temporada 2009 - 2010  

CEF Alta Ribagorça va desaparèixer la temporada 2008 – 2009

CF Sort va desaparèixer la temporada 2007 – 2008

CF Vilaller va desaparèixer la temporada 2006 – 2007

CF Pont de Suert va desaparèixer la temporada 2003 - 2004
TORNA
Et pot interessar
El Rialp revifa el futbol amateur al Pallars Sobirà
Twitter
Facebook
UNEIX-TE AL CLUB