El Sant Cugat FC obre una escola de futbol solidària a Boulembou (Senegal)

GENERAL
Per Marc Mata el 19/02/2023
El Sant Cugat FC obre una escola de futbol solidària a Boulembou (Senegal)
Fotògraf: Sant Cugat FC
Una expedició del club santcugatenc viatja al Senegal per ensenyar la metodologia als futurs tècnics i jugadors de l'escola que han obert al país africà.

El Sant Cugat FC va fundar, fa exactamente 10 anys el 'Campus Sant Cugat' a l’Índia amb la col·laboració amb la ONG Vicente Ferrer. Després d’aquesta experiència, el club ha tornat a decidir continuar portant els seus colors a una altra part del món, en aquesta ocasió a Boulembou (Senegal). La durada d'aquest primer viatge de treball va començar diumenge 12 de febrer i s'allargarà fins aquest proper dimecres 22 de febrer.


Obrir aquesta escola és possible gràcies a l'Associació Egala, una ONG de Salt (Girona), que utilitza l'esport com a element transformador. Amb això, en Jaume Garcia, membre de l'ONG i exmembre de la junta directiva del Sant Cugat, explica a GolCat com va néixer el projecte: 


Des de l’associació Egala feia temps que volíem fer un projecte al continent africà. La idea de fer-ho a Boulembou va ser d’una de les nostres companyes que ens va comentar que coneixia un projecte (no esportiu) que l’associació Amics de Boulembou estava fent allà i des de l'Associació Egala vam contactar amb ells per explicar el nostre projecte. Els hi va encantar, ja que tenen molts projectes d'educació, sanitat, ecologia o agricultura, però cap d'esport, així que vam decidir aprofitar la passió que tenen pel futbol".



La pràctica d’aquest esport serà pràcticament gratuïta. “Encara que sigui quelcom simbòlic, estaria bé que les famílies haguessin de pagar una mica, que no representi un hàndicap per a ells. El que succeeix en molts casos, és que quan tu dones quelcom que és completament gratuït, aquesta persona no ho valora tant. Per tant, si has de pagar una mica, un ho valora molt més”, destaca Garcia


Els requisits: igualtat de gènere i escolarització


A més d'apropar els conceptes bàsics del futbol, l’Associació Egala i el Sant Cugat volen, amb aquest nou projecte, apostar per potenciar la igualtat de gènere i l'escolarització dels infants. Per tant, dos requisits que va demanar el 'SantCu' van ser que totes les noies que volguessin i poguessin participar, i que tots els infants estiguessin escolaritzats. 

Així, aquesta escola de futbol comptarà amb 156 nenes i 167 nens d'entre 5 i 18 anys que tindran l'oportunitat de millorar les seves habilitats i coneixements futbolístics. "Com a ONG no anem allà a crear escoles de futbol perquè si. Nosaltres fem servir l’esport com una eina d’integració social i de lluita per a la igualtat de gènere”, remarca el president de l’Associació Egala.

El Sant Cugat és un club compromès i amb una clara missió social. Des de fa 10 anys col·labora amb la ONG Vicente Ferrer a l’Índia. L’escola té un únic objectiu: que tots els nens i nenes de la regió puguin entrenar i jugar a futbol amb les millors condicions possibles. I una particularitat imprescindible: la igualtat d’oportunitats entre noies i nois.

El Senegal és una regió majoritàriament musulmana, i sovint les dones continuen sense tenir els mateixos drets i privilegis que els homes. Per això, aquest requisit que han posat el Sant Cugat i l’Associació Egala per tirar endavant aquest projecte és que totes les nenes que vulguin jugar a futbol puguin fer-ho sense cap mena de recança.


Èxit d'inscripcions


Fins ara, amb les dades proporcionades pels entrenadors locals, s’han inscrit a aquesta escola 156 nenes i 167 nens, entre 5 i 18 anys, i que tindran l'oportunitat de millorar les seves habilitats i coneixements futbolístics. Pràcticament, el 50% de cada sexe. Unes xifres que, des del Sant Cugat i des de l’associació Egala, celebren molt positivament. 

Durant aquests dies, la delegació del Sant Cugat i l’Associació Egala s'encarreguen d’ensenyar diferents mètodes d’entrenament perquè els participants millorin les seves habilitats i els coneixements futbolístics, més que assimilats entre els nostres joves, però que s'han de transmetre al país africà.

Pel que fa al material que s’està utilitzant, pràcticament tot s’ha comprat a l’arribada a Dakar, capital del Senegal: pilotes, xinxetes i altres complements per a realitzar els entrenaments. A més, tots els infants llueixen la samarreta del Sant Cugat FC.

 

nens i nenes senegal


 


Objectius a curt termini 


Aquest projecte no es queda només en una setmana, ja que tindrà una continuïtat i un seguiment diari. Com a escola, l’objectiu a llarg termini del Sant Cugat és donar-li continuïtat i fer-ho des de Catalunya mitjançant un seguiment de la formació dels futurs entrenadors i de tot l’organigrama", ja que des d’aquí no es pot pautar dia a dia tot el que s’ha de fer. "Tot es farà a través de vídeos, connexions, … i inclús tornar i aprofitar per donar més material a nivell de vídeos, metodologia…” explica Eric Chalamanch, coordinador dels juvenils del Sant Cugat.

Companyerisme, respecte al rival i a l’entrenador i tots aquells que engloben el futbol són els valors que des del Sant Cugat volen inculcar en aquesta escola de futbol senegalesa.


Creació d'una xarxa d'escoles 


Amb tot, des de l'Associació Egala tenen per objectiu poder obrir més escoles de futbol de diferents clubs catalans perquè en un futur els infants puguin competir entre ells. Durant aquest primer any, la intenció de l’associació és intentar convèncer a altres clubs del futbol català perquè col·laborin i es pugui crear aquesta xarxa de clubs en aquella zona del Senegal.

D'aquesta manera, al Senegal han viatjat Tono Cadevall (coordinador de futbol femení), Jaume Pascual (coordinador de futbol 11), Joel Bravo (coordinador de futbol 7), Eric Chalamanch (coordinador dels juvenils), les entrenadores Berta Ruano i Cecilia Cortés, a més de Lourdes Nache (membre de la junta directiva). "La nostra intenció és detectar qui pot ser el coordinador i els entrenadors per formar-los i que l'escola pugui continuar un cop nosaltres marxem" afegia Chalamanch.

El Sant Cugat és un club que està acostumat a organitzar, dins i fora de casa, esdeveniments solidaris. Des de fa 10 anys col·labora amb la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia i és un club pioner en la inclusió del futbol femení. És per això que des del club valoren aquesta nova iniciativa com un “èxit total”, que tothom en parla i que n’hi ha molts entrenadors que volen anar.

TORNA
Et pot interessar
El Sant Cugat FC obre una escola de futbol solidària a Boulembou (Senegal)
Twitter
Facebook
UNEIX-TE AL CLUB