'Sports and Smiles', el projecte que ha seduït al Mollerussa en la cerca de nous talents a l’Àfrica

PRIMERA CATALANA
Per Marc Perelló el 28/04/2023
Fotògraf: CFJ Mollerussa
Josep Gené, fundador de la consultoria esportiva Sports and Smiles, ofereix viure una nova experiència personal a joves jugadors africans, en clubs com el Mollerussa
El CFJ  Mollerussa és una entitat esportiva que destaca per la seva aposta pel futbol base, amb la convicció de formar jugadors que a llarg termini puguin ajudar al primer equip. 

Fa unes setmanes, el club va rebre la trucada de Josep Gené, exjugador del conjunt blanc-i-blau i qui, després de viure experiències que el van enriquir tant a nivell personal, com professional, l’any 2015 va engegar el projecte 'Sports and Smiles', amb la voluntat de fer més felices a persones desfavorides, amb la pilota com a protagonista: 

Vaig conèixer Etiòpia a través d’una fundació d’Iniciatives Solidàries que hi havia a Mollerussa, que es deia Fundació Àngel Olaran. D’aquesta manera, vaig conèixer l’Àfrica i totes les causes socials que des de fa anys s’hi dediquen a ajudar aquestes persones, i ho vaig trobar apassionant. Vaig treballar amb el Josep Maria Gené (actual director esportiu del CE Europa), i on vaig aprendre com s’ensenya i es forma als joves futbolistes. Amb aquestes dues vivències, vaig sentir la necessitat de crear Sports and Smiles, explica Gené. “Al principi, vam començar a treballar amb diferents clients. Vam viatjar a Senegal, Nigèria, entre altres països de l’Àfrica, per trobar talents. I, sobretot, persones que a través del futbol busquen sortir del seu país, en la cerca d’una vida millor”.


Un d’aquests jugadors és Kingsley Chukwuemeka, que va arribar a Mollerussa fa un mes. Encara que no ho sembli, i tenint en compte que és una incorporació pràcticament inèdita per als del Pla d’Urgell, Gené assegura que la junta directiva del Mollerussa ho va posar molt fàcil des del principi: “És un noi de 19 anys, que vaig conèixer per un amic, el Felix Nwala, que és un caçatalents i que treballa a Sud-Àfrica. Jo sóc de Mollerussa, i vaig pensar en la bona feina que fan tant el Jaume Vallverdú, com l’Agustí Pons a la junta directiva del club, i la bona fe que hi ha entre tots. Els vaig proposar la incorporació del jugador, i malgrat que semblava difícil, després de parlar amb la seva direcció esportiva, em van dir que sí. I des de llavors, ja s’ha incorporat al juvenil B que entrena Óscar Castro. Aquest jugador prové del Packings Sports Club, un equip de la Tercera Divisió sud-africana”, afegeix Gené.

Els agraeixo que acceptessin un projecte “exòticcom aquest, i que fessin un gran treball per proporcionar-li el visat al jugador. Això els dona credibilitat com a club, i a nosaltres com a empresa, si tenim en compte que en el passat s’han produït autèntiques barbaritats d’agents amb futbolistes africans, que els han enganyat. No se’ls ha de mercantilitzar, i que aquests jugadors tinguin assegurat el seu traspàs és molt important per nosaltres”, insisteix el creador d’Sports and Smiles.

Spor

L’arribada del Kingsley és una prova pilot per poder portar més jugadors africans a Europa. Durant els darrers anys, és molt difícil que això sigui possible. Aquestes complicacions es deu a la problemàtica recurrent que es genera amb les lleis d’immigració. "Gràcies al treball que hem fet durant els últims mesos, aquesta primera incorporació ha estat possible”, exposa amb satisfacció, Josep Gené.

Chukwuemeka està vivint de forma paral.lela un procés d’adaptació personal, a la cultura, la llengua i la rutina del dia a dia que hi ha a Catalunya:Té moltes ganes d’integrar-se. Viu amb una família catalana i també va a classes de català, una adaptació que accelera aquest procés. Abans d’arribar a Mollerussa, Chukwuemeka va acabar el Batxillerat al seu país, i la intenció és que a llarg termini pugui fer el curs d’entrenador. També està seguint un treball psicològic, té un nutricionista que li prepara una nova dieta. Un dels objectius d’Sports and Smiles és que el jugador pugui disposar d’una gestió integral com a persona”, reconeix Josep Gené.


El jove jugador del 'Molle' prové d’un país amb una cultura diferent, i ha de seguir un procés d’adaptació. En aquest sentit, també va ser gràcies a l’equip d’origen del jugador, el sud-africà Packings Sports Club i la mateixa empresa de Josep Gené, qui van fer possible l’arribada del jove futbolista, tenint en compte pel seu vessant financer: 

Hi ha tres actors que ho han fet possible: Packings, el seu club d’origen i, nosaltres a nivell d’assumir les seves despeses de desplaçament i les diferents necessitats que tingui ara a Mollerussa. Hi ha un tercer actor, que és el Mollerussa, que com a club, ens ha donat quelcom molt important: la confiança”, apunta Josep Gené.

Benvinguda de Jordi Cortés


Personalment, vull agrair al Jordi Cortés que el primer dia li va donar la benvinguda i el va convidar a poder fer un entrenament amb el primer equip, com una manera simbòlica d’obrir-li les portes al club i que es comencés a sentir acollit. Però insisteixo, el Jordi no ha de fer proves, en aquest moment de l’equip, competint en una categoria exigent com és la Primera Catalana, i on hi tenen una línia a seguir fixada”.


Des de la seva fundació, Sports and Smiles, ha col·laborat amb clubs de primer nivell com el Vizela FC de la Primera Divisió portuguesa. També, en altres clubs catalans com l'Atlètic Segre, l'Alcarràs, l'Ascó, l'Igualada o la UE Sant Andreu.

El projecte de Josep Gené busca a curt termini eixamplar la seva xarxa de jugadors africans que, en el cas que arribin a països com Estats Units, Itàlia, Portugal o Catalunya, trobin les oportunitats que sempre han buscat, per fer realitat el seu somni: ser feliços jugant a futbol.
TORNA
Et pot interessar
'Sports and Smiles', el projecte que ha seduït al Mollerussa en la cerca de nous talents a l’Àfrica
Twitter
Facebook
UNEIX-TE AL CLUB