L'ascens 'express', un objectiu a l'abast dels conjunts descendits

SEGONA CATALANA
Per Manel Expósito el 14/09/2022
L
Fotògraf: CE El Catllar
Més de 60 equips han recuperat la categoria perduda - un any després del descens - entre Tercera Divisió i Segona Catalana durant els darrers 11 anys de la reestructuració
Recuperar la categoria perduda és l'objectiu inicial que bona part dels conjunts descendits es plantegen durant l'estiu posterior al descens. Viure aquest drama no és una situació gens fàcil de pair, però a vegades és positiu perquè es torni a recuperar la il·lusió i es construeixi un nou projecte, més ferm que l'anterior i amb fites a llarg termini. 

La Segona i la Tercera Catalana enceten motors aquest cap de setmana i els equips sempre vigilen amb més atenció als nouvinguts de categories superiors i els aspirants a l'ascens. En aquest cas, aquest és el llistat dels debutants procedents de categoria superior: 

Segona Catalana: La Jonquera, Les Franqueses, Júpiter, Sant Ildefons, Sabadell Nord, Vic Riuprimer, Solsona, Alcarràs, Vista Alegre, Gavà i Borges 

Tercera Catalana: Llançà, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Comacros, Camprodon, Amer, Sant Andreu de la Barca, Olivella, Montserrat Igualada, Can Buxeres, Fontsanta, Avià, Sallent, Can Trias, Calaf, Barberà Andalucía, Sabadellenca, Canyelles, Gramenet, Santa Perpètua, Parets B, La Torreta, Sant Julià, OAR Vic, Sudanell, Bellpuig, Albi, Andorra B, Perelló, Altafulla, Amposta i Montblanc.


D'aquest llistat d'equips, les estadístiques confirmen que hi haurà més d'un equip que tornarà a Primera o a Segona Catalana. Les dades ho confirmen des que hi va haver la darrera reestructuració de categories. 

Els clubs històrics i amb més recursos econòmics són els equips que apareixen i es repeteixen més vegades durant la darrera dècada. El Palamós va ser dels primers conjunts que va descendir a l'actual Primera Catalana durant la temporada 2010 - 2011 i, un any després, el Degà tornava a Tercera Divisió. 

A partir del curs 2012 - 2013 els ascensos 'express' van començar a reproduir-se amb més ritme i normalitat. Almacelles, Canonja, Juventud 25 de Septiembre, Vilanova, Espluguenc, San Mauro, Solsona, L'Escala i Besalú tornaven a Primera i Segona Catalana, respectivament, aquell any. 


Entre els descensos dels més històrics, la UE Sants trepitjava la Segona Catalana durant la temporada 2013 - 2014, però un any després tornava a Primera després de superar el Camprodon al play-off d'ascens. Reddis, Morell, Camp Clar, Sallent i At Bisbalenc també van celebrar l'ascens aquell any. 

Amb menys força, però mantenint-se els retorns es va desenvolupar el curs 14/15: Vista Alegre, Andorra, Jesus i Maria i Cornellà de Terri confirmaven els seus ascensos de nivell a Primera i Segona Catalana, respectivament. 

La temporada 2015 - 2016 hi va haver una pluja d'ascensos, amb ple a Primera Catalana (UE Vilassar i UE Castelldefels) i festa grossa a l'Almacelles, Sant Andreu de la Barca, Dinàmic Batlló, CP Sarrià, Catalana, Palau d'Anglesola, Alcarràs i Roses d'Aro. 

Durant les darreres cinc temporades, el retorn de conjunts descendits s'ha incrementat absolutament. Aquest és el llistat: 

Temporada 2016 - 2017: Mataró, Jesus Catalònia, Canonja, Torreforta, Montcada, Prat B i Begues. 

Temporada 2017 - 2018: Girona B, Vilanova, Rubí, Tona, El Catllar, Roda de Ter, Martorell i San Mauro. 

Temporada 2018 - 2019: UE Vilassar, Mollet, Valls, Roda de Barà, At. Gironella, Sant Joan Despí i Sant Andreu de la Barca.

Temporada 2019 - 2020 (covid): Reddis, FE Grama, Sant Cugat, Borges, Rapitenca, Castellar, Olímpic Can Fatjó, Pubilla Casas, Organyà


Durant els darrers dos cursos, i a causa de la covid, la Montañesa ha estat l'únic club que ha recuperat la categoria perduda, després del seu descens a Primera Catalana fa dues temporades. 

Aquest any, quins conjunts s'afegiran a aquest llistat d'ascensos 'express'?
TORNA
Et pot interessar
L'ascens 'express', un objectiu a l'abast dels conjunts descendits
Twitter
Facebook
UNEIX-TE AL CLUB